Veliki za male

Humanitarna akcija „Kap za slatke“

Objavljeno: 14.11.2013

U dvorani Kamelija hotela Four Points u Zagrebu danas u 11 sati održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena humanitarna akcija “Kap za slatke”. Konferenciju za medije moderirala je Mirela Holy. Okupljenim novinarima razloge pokretanja i tijek humanitarne akcije prezentirali su Antun Paulin i dr. Snježana Prgomet Andrlić iz Zagrebačkog dijabetičkog društva te proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc.

Humanitarna akcija „Kap za slatke“ organizira se kako bi se prikupila sredstva za kupnju 30 inzulinskih pumpi koje će se donirati referentnim centrima u Hrvatskoj i podržao rad Zagrebačkog dijabetičkog društva. Akcija je namijenjena isključivo djeci dijabetičarima.

U Republici Hrvatskoj trenutačno 300 000 ljudi ima dijagnosticiran dijabetes, od čega je gotovo 1000 djece i njihov broj neprestano raste. Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja kod djece: od 90 do 95 % djece s dijagnozom dijabetesa ima dijabetes ovog tipa.

Dijabetes bitno utječe na kvalitetu života djece, zahtijeva kontinuiranu samokontrolu u prehrani i tjelesnim aktivnostima te maksimalan angažman obitelji i okoline.

Inzulinska pumpa iznimno je pogodna za djecu jer omogućuje ležerniji način života, kvalitetnije izvršavanje školskih obveza i provođenje slobodnog vremena.

Djeca nisu samostalna i ne mogu prepoznati na vrijeme komplikacije u razvoju bolesti. Terapija inzulinskom pumpom značajno smanjuje mogućnost opasnog opadanja razine glukoze u krvi odjednom, što je samo jedna od pojava koju djeca teško mogu prepoznati i reagirati na vrijeme.

U Republici Hrvatskoj postoje 4 glavna centra koja imaju odjel dijabetologije - pedijatrije i koji koriste inzulinske pumpe. Pumpe kupljene prikupljenim sredstvima donirat će se isključivo u dogovoru i prema načelima tih medicinskih ustanova i po preporuci dijabetologa.



Humanitarna akcija „Kap za slatke“ sastoji se od dva dijela:

· vaterpolo utakmice koja će se odigrati 14. 11. 2013. u 18 sati u Zimskom plivalištu "Mladost" u kojoj sudjeluju eminentna imena hrvatskog sporta i estrade kao što su Dubravko Šimenc, Tino Vegar, Ratko Štritof, Perica Bukić, Miki Damjanić i drugi.

· velikog koncerta koji će se održati 14. 11. 2013. u 20 sati u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova. Na koncertu će nastupiti Novi fosili, Maja Šuput, Gazde, Goran Karan, Neki to vole vruće, Boris Novković i Jasmin Stavros.

Građani također mogu uplatiti novčana sredstva na račun humanitarne akcije „Kap za slatke“ koji glasi: HR53 2402006 1500030936.

Humanitarna akcija „Kap za slatke“ održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i pod pokroviteljstvom grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.